De bedste søvnmyter og fakta, du bør kende

Søvn er en af de vigtigste aspekter af vores liv. Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove. Det er derfor vigtigt at kende de bedste søvnmyter og fakta, du bør kende for at få en god nats søvn hver dag.

Myte 1: At sove på ryggen vil forårsage snorken og søvnapnø

Fakta 1: At sove på ryggen er ikke så farligt, som det ser ud til. Der er nogle mennesker, der snorker eller har obstruktiv søvnapnø, når de ligger på siden eller ryggen, men det sker ikke for alle.

Myte 2: Du har brug for 8 timers søvn hver nat

Fakta 2: Dette er en gammel myte, der blev udbredt af en undersøgelse fra 1910, som sagde, at mennesker har brug for 8 timers søvn hver dag for at kunne fungere ordentligt. Dette er blevet afkræftet af nyere undersøgelser samt moderne forskning, som viser, at 7-8 timers kvalitetssøvn pr. nat er tilstrækkeligt for de fleste voksne.

Myte 3: Nappedåse

Få mere info om God søvn her.

1) Appelsinjuice kan erstatte søvn

Appelsinjuice er en naturlig søvnhjælp. Det indeholder melatonin, et hormon, der regulerer kroppens søvn-vågen-cyklus.

Ud over dens naturlige søvnfremkaldende egenskaber kan den også hjælpe dig med at danne minder og forbedre dit humør. Det er fordi det indeholder C-vitamin, et vigtigt næringsstof for hjernens sundhed.

2) At sove sent er dårligt for dit helbred

Søvn er en vigtig del af vores liv. Det er nødvendigt for vores kroppe at hvile og komme sig. Men ikke at få nok søvn kan føre til en række sundhedsproblemer, herunder fedme.

National Sleep Foundation anbefaler, at voksne får mellem 7-9 timers søvn pr. nat. De anbefaler også, at børn i alderen 6-12 år får 9-11 timers søvn pr. nat, og at teenagere i alderen 13-18 år får 8-10 timers søvn pr. nat.

Den bedste måde at sikre, at du får den rigtige mængde søvn, er ved at udvikle en sengetidsrutine og holde fast i den hver dag. Dette vil hjælpe dig med at slappe af inden sengetid og forberede din krop til den næste dag forude.

3) Folk, der har brug for mindre søvn, er klogere

Ideen om, at folk, der har brug for mindre søvn, er klogere, er ikke ny. Det har eksisteret i århundreder. Platon og Aristoteles mente, at folk, der sov mere end gennemsnittet, var "træge, kedelige og træge".

I de senere år har undersøgelser vist, at mindre søvn faktisk kan være gavnligt for dit helbred. En undersøgelse fra University of California, Berkeley fandt ud af, at for meget søvn kan føre til kognitiv svækkelse og hukommelsestab.

Derfor skal det bemærkes, at mængden af søvn, du har brug for hver nat, er forskellig for alle, og der er ikke noget specifikt antal timer pr. dag, du skal få.

4) Du kan få "for meget" søvn

For meget søvn kan være dårligt for dit helbred.

Søvn er et naturligt behov, og det hjælper os med at komme os over dagens begivenheder. Det hjælper også vores krop med at opretholde et sundt immunsystem og regulere hormoner. Men for meget søvn kan være dårligt for dig.

Når vi sover, frigiver vores krop væksthormon, som er vigtigt for muskelreparation og vævsvækst, samt reparerer eventuelle skader på hjerte og hjerneceller. For meget søvn betyder, at vores kroppe ikke frigiver nok af disse hormoner, hvilket kan føre til muskelatrofi, hjerteproblemer eller diabetes.

5) Motion kompenserer for mangel på søvn

Søvn er en af de vigtigste ting for vores krop og sind. Det hjælper med at regenerere og opfriske vores celler, afgifter vores krop og booster vores immunsystem.

Søvnmangel kan føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder fedme, diabetes, hjertesygdomme, depression, hukommelsestab og endda død.

Den bedste måde at kompensere for mangel på søvn er ved at træne. Motion hjælper din krop med at frigive endorfiner, som får dig til at føle dig godt, samtidig med at du øger dit energiniveau.

Træning har også en positiv indvirkning på dit humør ved at frigive serotonin, der forbedrer dit humør og reducerer angst.

Det hjælper dig også med at forbedre din søvnkvalitet, fordi det øger den tid, du bruger i dybe søvnstadier, hvilket er, når kroppen restituerer efter stressfaktorer som motion eller mangel på søvn.